Energetska efikasnost

  • 11.26.2022. | Ecohub

Ljudi svakodnevno koriste energiju za spremanje hrane, ogrevanje, hlađenje, osvetljenje i mnoge druge stvari. Sva ta energija mora negde da se proizvede da bi se gotov proizvod distribuirao do naših domova. Proizvodnja energije izrazito negativno utiče na životnu sredinu i veoma je bitno racionalno je trošiti.


Energetska efikasnost  je pojam koji se uveo radi racionalnog, efikasnog trošenja energije i nije isto što i štednja električne energije. Kada štedimo treba nečega da se odreknemo, a kada je u pitanju efikasnost ne moramo ničega da se odričemo već se trudimo da maksimalno iskoristimo svaki delić energije koji, na kraju krajeva i plaćamo.


Osim korišćenja urađaja koji imaju oznaku A++ ili A+++, mi možemo da promenimo način napajanja prema korišćenju energije i da ovo znanje usvojimo kroz jednostavne korake.


Ako pogledamo Srbiju i druge zemlje Evrope, u Srbiji se oko 70 odsto električne energije proizvedi u termoelektranama na ugalj, što je vrlo loše po životnu sredinu zbog emisija CO2, NOX (azotovih oksida) i SOx (sumporovih oksida) i mnogih drugih štetnih gasova koje dospevaju u atmosferu. Dokle god naš moderni način života u ogromnoj meri zavisi od fosilnih goriva, energetski sektor će ostati glavni pokretač klimatskih promena.

 

Svi smo svesni da gubitke energije ne možemo da svedemo na nulu i da se oni mogu smanjiti na različite načine.  Primeri smanjena gubitaka iz svakodnevnog života:

 

-gašenja svetla - urađaja poput TV, radija i drugih nakon izlaska iz prostorije

-zamene običnih sijalica za LED sijalice

-zamena neobnovljivih energenata obnovljivim

-zamene energetski neefikasnih potrošača efikasnijim

-zamena dotrajale ili neefikasne stolarije i izolacija prostora koji se greje ili hladi

-pranje veša tokom noćnih sati

-srazmeran broj biljaka na prozorima

-tokom kuvanja izabrati ringlu odgovarajuće veličine

-postaviti frižider i zamrzivač na što hladnije mesto u domu

-odgovarajuća količina vode u kuvalu

-nakon punjenja urađaja (telefona, tableta, prenosive baterije, trotineta…) izvaditi punjač iz struje

-ne zaklanjati grejno telo nameštajem

-brisanje mejlova i dokumenata koji su ti nepotrebni

 

Iako su obične sijalice primamljivije, jer su jeftinije, u poređenju sa LED sijalicama koje jesu skuplje, ali troše manje eletričene energije, duže traju i čuvaju životnu sredinu, jer nemaju otrovne materije u sebi. Sadrže više plastike, koja takođe nije dobra po životnu sredinu, ali kako duže traju ređe se nalaze na deponiji.

Jedna klasična sijalica od 100 W u prostoriji od 50-ak kvadratnih metara podigne temperaturu posle sat vremena za 6 stepeni, dok LED sijalice nemaju takav efekat

 

Neobnovljii izvori energije se troše, kroz nekoliko desetina godina nestaće, jer ih trenutno prekomerno trošimo. Svetskim zalihama uglja, nafte i prirodnog gasa, potrebni su milioni godina da bi se formirali i zbog toga ih smatramo neobnovljivim izvorima energije.

 

Ukoliko u domu imate stare urađaje koji troše previše energije, bolje bi bilo da ih zamenite i odnesete na recikliranje. Moderniji dizajn i tehnologija idu u pravcu veće energetske efikasnosti samog proizvoda.

je. Moderniji dizajn i tehnologija idu u pravcu veće energetske efikasnosti samog proizvoda.


Oko 30% toplote tokom hladnih meseci izađe ukoliko imate dotrajalu stolariju. Ako grejete ili hladite prostorije, a pored toga imate otvorene prozore ili pak drvenu stolariju, bilo bi najbolje da se prozori zatvore. Ukoliko prostorija ima drvenu stolariju preporuka je da se ona zameni PVC stolarijom koja je mnogo bolji izolator. 

 

Tokom noćnih časova električna energija je jeftinija, ali i efikasnija, jer se ne koriste drugi kućni aparati.

 

Prekomerna količina biljaka na prozoru ne dozvoljava spoljnoj svetlosti ulazak u prostoriju i može nas navesti na paljenje svetla. Zato postavite srazmeran broj biljaka na prozore pod uslovom da dovoljno svetlosti tokom dana ulazi u prostoriju.

 

Ukoliko imate šporet sa 2 ili 4 različite ringe, izaberete posude u kojima kuvate tako da svi njeni delovi pokrivaju celu površinu ringle, odnosno da ringla ne bude šira od posude. Tako izbegavate rasipanje električne energije u vidu toplote u prostoriju i prekomerno zagrevanje grejne ploče.

 

Prilikom postavljanja frižidera i zamrzivača, obavezno ostavite dovoljno prostora za ventilaciju između zadnjeg dela uređaja i zida (oko 10 cm) kako ne bi došlo do pregrevanja, a time i povećanja potrošnje električne energije. Hladniji prostor znači veću uštedu energije, budući da svaki stepen manje može da smanji potrošnju električne energije i do 6%. Osim ventilacije i hladnije prostorije, uticaj na električnu energiju ima i vreme koliko su vrata frižidera dugo otvorena. Takođe, termostat postavite na srednju poziciju, jer niža temperatura ne znači nužno i bolje čuvanje hrane, a potrošnja energije može da poraste i za 10-15%.

 

Kada želite da uštedite vreme i što pre zagrejete vodu, potrudite se da sipate onoliko vode koliko vam je zaista potrebno. Što više ima vode u posudi, to je potrebno više i vremena da se zagreje i troši se više energije. U proseku svaka druga osoba sipa 20% - 40% više vode.

 

Kada punjenje uređaja dođe do 100% električna energija se pretvara u toplotnu i zagreva uređaj i punjač.

Da li ste znali da ako ostavite monitor uključen celu noć, potrošite energiju koja je potrebna za zagrevanje 6 večera u mikrotalasnoj rerni? Električni uređaji na „stendbaj“ režimu godišnje mogu da dostignu i do 10% ukupne potrošnje električne energije.

 

U modernom svetu koristite urađaje koji se pune noću i koriste onoliko koliko zaista trebaju. Svi čuvaju slike, mejlove, poruke  ali da li se zapitaju gde se sve to zaista čuva osim u telefonu, tabletu, računaru, itd. Sve poruke, mejlovi, slike i dokumenta se čuvaju na Drajv serveru koji se ne nalazi ,,negde na nebu”, već se nalazi u različitim cetrima svuda u svetu. Svi ti serveri treba da rade konstantno, bez prestanka. Oni rade pomoću električne energije koja se u većini slučajeva dobija iz neobnovljivih energija i doprinosi klimatskim promenama. Zato se preporučuje svakodnevno brisanje mejlova, poruka, slika i dokumenta koja nisu potrebna.

 

Autorka: Natalija Stanković

 

Izvori:

Energetska Efikasnost (https://www.energetskiportal.rs/energetska-efikasnost/)

Energetska Efikasnost je Potcenjen Element Borbe Protiv Klimatskih Promena (https://klima101.rs/energetska-efikasnost/)

Priručnik o Energetskoj Efikasnosti

(https://www.beograd.rs/images/file/0e1993dd0f7a408f9f99650e58d89a43_6627856284.pdf)

EeMA (http://www.skgo.org/storage/app/uploads/public/152/095/874/1520958742_Energetska_efijasnost_u_asocijacijama_Mapa_puta_oba.pdf)

Energija i Energetska Efikasnost (https://vtsns.edu.rs/wp-content/uploads/2018/11/Energija-i-energetska-efikasnost_Skripta-za-ispit_2019.pdf)