Prehrambena industrija nastoji da obezbedi
dovoljne količine hrane za sve veću populaciju. Prekomernom upotrebom pijeće
vode i eksploatacijom zemljišta kao posledicu osecamo porast prosečnih
tempreratura, samim tim topljenje lednika, povećanje nivoa mora, sve češće
suše, poplave i požare. Sečom šuma se obezbeđuje prostor za tov stoke, dok se
istovremeno uništava prirodni upijač ugljen-dioksida i stanište mnogobrojnih
biljnih i životinjskih vrsta.
Sve navedeno zbirno daje vise od četvrtine emisije gasova sa efektom staklene bašte. Sam uzgoj goveda sa mlečnom industrijom odgovorni su za do 14.5% procenata pomenutih gasova na godišnjem nivou, što čini ekvivalent emisiji svih izduvnih gasova automobila, aviona, kamiona i brodova.
Slika 1: Uticaj poljoprivrede na životnu sredinu
Preuzeto sa:
https://ourworldindata.org/environmental-impacts-of-food
Oko 75% svetskog poljoprivrednog zemljišta
koristi se za ispašu stoke ili uzgoj useva za njihov odgoj. Veštačka đubriva
troše mnogo energije za proizvodnju i oslobađaju azot – oksid, gas koji
zadržava mnogostruko više toplote od ugljen – dioksida, dok je uzgoj
goveda/krava direktno odgovoran za proizvodnju metana čineći ga glavnim
uzročnikom u doprinošenju stvaranja prizemnog ozona. U razdoblju od 20 godina,
on je 80 puta jači u održavanju toplote
od ugljen – dioksida, a odgovoran je i za okvirno 30% globalnog zagrevanja od
predindustrijskih vremena . Uprkos smanjenu emisije ugljen – dioksida tokom perioda
karantina, atmosferski metan je rastao.
Doprinosi mu i uzgajanje neoljuštenog pirinča, čija polja navodnjavanjem
sprečavaju dotok kiseonika u zemljište, stvarajući idealno mesto za nastanak
bakterija koje emituju metan, čineći sveukupo još 8% ljudskog uticaja na
emisiju gasova sa efektom staklene bašte.
U sektoru globalnog stočarstva uzgoj goveda odgovara za najveći doprinos emisiji gasova, čak 65%. Intenzitet emisije kod goveda je skoro 300 kg CO2 po kilogramu proizvedenog proteina. Kod mesa i mleka sitnih preživara 165 odnosno 112 kg CO2 po kilogramu. Kravlje mleko, proizvodi od piletine i svinjetina imaju niže globalne prosečne intenzitete emisije ispod 100 CO2 po kilogramu.
Slika 2: Emisija gasova sa efektom staklene
bašte po kilogramu proizvoda
Preuzeto sa: https://ourworldindata.org/environmental-impacts-of-food
U različitim fazama proizvodnje takođe
dolazi do zagađenja pomenutih resursa, ali i kroz nastanak proizvoda koji
nemaju tržišnu vrednost.Kod krava ukupni nejestivi proizvodi iznose 19,31%
ukupne žive mase, kod svinja taj procenat je 10,90% a kod ovaca 20,36%.
Poljoprivredni otpad čine ostaci useva,
mašina, stočno đubrivo, pesticidi, stajski otpad, dok u industrijski spadaju
strvine uginulih životinja, koža, krv, iznutrice, amabalaža i u oba navodimo
otpadnu vodu.
Delovanje mlečne industrije na životnu
sredinu prepoznaje se u potrošnji energije od filtriranja, preko skladištenja,
do pakovanja. Potrošnja vode se kategorizuje kao procesna koja se koristi
prilikom termičkeo brade/grejanja i hlađenja,i ne sadrži polutane, te se uz
minimalnu preradu, može ponovo koristiti i slobodno ispustiti, zatim kao
industrijska i sanitarna otpadna voda. Mogu se tretirati biološki, mehanički i
hemijski ili pak kombinacijom ovih metoda. Suštinski problem jesu organske
materije za čiju razgradnju se troši kiseonik iz vode, dok prosečna količina
otpadnih voda po jednom litru prerađenog mleka iznosi od 2-6 litara.Na kraju
samog procesa proizvodnje voda i energija se troše i za čišćenje opreme i
vozila.
Biljno ili životinjsko mleko?
Pri razmatranju prelaska na biljno mleko
dolazi do posebne zabrinutosti vezane za soju, jer je uzgoj soje jedan od
razloga za krčenje šuma u regionu Amazona.
Važno je imati u vidu da se 95% brazilske
soje koristi za stoču hranu, dok se dobar deo preostale soje koristi za pravljenje
sojinog ulja.
To znači da je veoma mali deo korišćenog
zemljišta u Amazonu zbog soje izazvan usevom za direktnu ljudsku upotrebu,
većina je za stočnu hranu.
Uticaj mesne industrije na divlji svet?
Svakodnevno sve više životinja postaje
ugroženo ili izumire zbog delovanja ljudi. Neki naučnici tvrde da se dešava
šesto masovno izumiranje života na Zemlji.
Prema Indeksu žive planete za 2020. godinu,
od 1970. godine globalna populacija sisara, gmizavaca, riba, vodozemaca i ptica
opala je za 68%, a jedan od glavnih razloga za to je prehrambena industrija.
[3]
Gubitak divljih životinja najčešće je
posledica uništavanja njihovih staništa. U tome veliku ulogu igraju proizvodnja
mesa, živine, mlečnih proizvoda i morskih plodova jer su potrebni resursi kako
za uzgoj samih životinja tako i za proizvodnju njihove hrane.
Za potrebe prehrambene industrije obavlja
se krčenja šuma, pašnjaka, isušivanje močvara ili jezera radi pravljenja
prostora za pašnjake, ribnjake ili durge obradive površine.
Od 28.00 vrsta kojima preti izumiranje,
blizu 24.000 je ugroženo od stočarstva. Polovina svetske naseljive zemlje
koristi za poljoprivredu, od čega 77% za uzgoj domaćih životinja za meso i
mlečne proizvode.
Kao najveći uzrok gubitka divljih životinja
izdvaja se uištavanje prirodnih staništa za stvaranje poljuprivrednog
zemljišta, kao i ubijanje zbog ishrane
(300 vrsta sisara je pojedeno do izumiranja).
Krčenje tropskih kišnih šuma se dešava
svakog dana, a tamo živi pola od procenjenih 10 miliona vrsta biljaka i
životinja. Otprilike 137 vrsta biljaka, životinja i insekata se gubi svaki dan
zbog krčenja prašuma. Izgubimo oko 50.000 vrsta svake godine. [2]
Primeri?
Šume na Sumatri uništavaju se zbog plantaža
palmi koje proizvode nusproizvode kojima se dalje hrane uzgajane životinje.
Intenzivna ispaša u Tanzaniji smanjuje
raznovrsnost trava i ugrožava zalihe hrane za zebre, gnua, slonove, žirafe i
nosoroga.
Brazil je najveći svetski izvoznik
govedine i obezbeđuje blizu 20% ukupnog svetskog izvoza. Krrave se uzgajaju u amazonskoj prašumi, koja
je dom za 427 vrsta sisara, 1.300 vrsta ptica, 378 vrsta gmizavaca i više od
400 vrsta vodozemaca. Neretko se dešava da stočari naprave požar u šumama kako
bi oslobodili zemljište za potrebe uzgoja goveda ili hrane za njih. U prošlosti
je većina požara bila povezana sa širenjem poljoprivrede.
Ako se krčenje šuma u Amazonu nastavi
trenutnom brzinom, mogla bi se dostići tačka gde više ne može da se održava kao
prašuma. To bi imalo razoran uticaj na ljude i životinje koje žive u šumi ili
zavise od nje. Takođe bi moglo da dovede do manje padavina, što bi direktno
uticalo na pijaću i vodu za
navodnjavanje u velikim delovima Južne Amerike, kao i na promenu klimatskih
obrazaca u drugim delovima sveta.
Domaće životinje poput kokošaka, svinja,
krava, ćurki, uzgajaju se u fabrikama a njihov urin i fekalije čuvaju se u
ogromnim kontejnerima koje mogu biti veličine i do nekoliko hektara.. Ti
kontejneri se ponekad preliju, pucaju ili curei pri čemu otpad iz njih odlazi u
u polja, reke i potoke. Kada se otpad osuši, vetar raznosi ogromne količine
patogena, otrovnih supstanci, azota i organskih materija. Toksini i organske materije iz stajskog
đubreta dovide do cvetanja algi koje stvara delove bez kiseonika što vodi
izumiranju živog sveta u tom području. Na ovaj način dolazi do zagađenja voda,
vazduha,zemljišta i stvaranja štetnih isparenja.
Zaključak?
Mesna i mlečna industrija imaju neosporan negativan uticaj na prirodna staništa i živi svet u njima, a najbrži način za njegovu dalju prevenciju i ublažavanje je smanjenje konzumacije produkata ovih industrija i okretanje biljnoj hrani.
Kako nastaje mleko?
Mleko je jedinstvena hrana bebama pojedinih
grupa kičmenjaka. Stvara se u mlečnim žlezdama i predstavlja plavi evolutivni
super napitak, ako ste novorođenče. Prepun je masti, antitela, minerala i svih
neophodnih hormona da preživite prvih nekoliko meseci. Naravno, svaka vrsta ima
svoj super napitak. Ljudi su jedina
vrsta sisara koja i nakon perioda dojenja, nastavlja konzumaciju mleka, i to
druge životinjske vrste.
Krave, koze i ovce, kao i svi ostali
kičmenjaci, mleko stvaraju samo kad su trudne. Da bi čovek obezbedio dovoljne
količine mleka, ženke se iz godine u godinu veštački osemenjuju. Kada majka
rodi dete, ono biva oduzeto i ukoliko je muško završava u klanici a ukoliko je
žensko, deli majčinu sudbinu. Za krave je ovo veoma veliki emotivni stres,
dokazano je da pamte čak tri godine i da se dugo sećaju oduzetih beba. Ako
odlučimo da zanemarimo ovaj duševni bol, moramo naglasiti da krave danas u
jednoj trudnoći proizvode 10 puta više mleka. Ovo povećanje ide u korist
industrijskog profita i posledica je decenijskog selektivnog ukrštanja i hrane
prepune hormonski sličnim supstancama. Zbog enormnog mleka ali i mehaničke
muže, krave dobijaju upale, tumore i gnojne infekcije. Pomoć veterinara je
dodatni trošak, pa tako u proseku posle 5 godina provedenog u mlečnoj
industriji krave završe u klanici. Prirodni životni vek krava je oko 25 godina,
odnosno pet puta duži.
Životinje od kojih čovek uzima mleko su po
prirodi biljojedi. One bi na nekom pašnjaku pasle ili brstile. Zbog velike
potražnje mlečnih i mesnih proizvoda javlja se i potreba za masovnom
proizvodnjom. Za velike količine kravljeg mleka, treba vam puno krava, a da
profit bude veći, veliki broj krava se eksploatiše na što manjem prostoru.
Umesto različitih vsta trava, hrane se sojom i sličnom biljnom hranom koja ima
veći prinos biomase. Soja koja se koristi za ishranu bilo stoke je GMO jer
takva biljka košta manje, otporna je na različite vrste insekata i korova. Kako
digestivnom sistemu preživara soja nije prirodna hrana, dešava se promena broja
bakterija a preovladavaju bakterije koje proizvode metan. Pored navedenog
uništavanja različitih ekosistema zarad povećanja njiva za uzgoj stočne hrane
ili štala, negativan efekat ima i stajsko đubrivo koje se uglavnom ne odlaže
kna bezbedan način. (Zašto vegani ne piju mleko? – Vege zajednica)
Ukoliko vam se čini da su krave u Srbiji
žive u boljim uslovima nego krave u Nemačkoj ili Sjedinjenim Američkim
Državama, nažalost niste u pravu. Kompanija Imlek od sedam fabrika mleka u
Srbiji ima četiri.
(https://www.danas.rs/vesti/drustvo/al-dahra-vlasnik-pkb-stoka-na-farmama-nije-iscrpljena-uginuca-su-normalna-kao-i-u-svetu/
https://nova.rs/vesti/drustvo/vege-zajednica-u-pkb-surovo-eksploatisu-krave/ )
Kokoškin ciklus (poremećen životni ciklus
spoljašnjim uticajima i hranom)
Pored ptica, jaja polažu gmizavci,
zglavkari ali i neke vrste riba. U procesu oplođenja skoro uvek postoji
spermatozoid i jajna ćelija koje se spajaju i daju zigot, ili oplođenu jajnu
ćelija. Neke životinje oko svoje jajne ćelije stvaraju dodatnu opnu ili ljusku.
Dakle, jaje kokoške nije nista drugo nego jajna ćelija. Ukoliko je došlo do
oplodnje, iz jajeta će se izleći pile, a ukoliko nije +, koke će neoplođeno
jaje pojesti i nastaviti svoj ciklus.
Umesto da kokoška jednu jajnu ćeliju
produkuje svakog meseca, ptice imaju malo drugačiju strategiju. Njihove jajne
ćelije čuvaju za posebno povoljno doba godine. Mame koke znaju da je veća šansa
da njihove bebe prežive u proleće, pa će tada kao i večina ptica, tada izlučiti
više jajnih folikula. Prirodan broj jaja koje divlji srodnici današnjih domaćih
kokošaka mogu sneti za jedan period gnežđenja je oko 12. U prirodi je velika
šansa da se oplođenje desi, pa se samo gnežđenje dešava uglavnom jednom
godišnje. Petao mora da šarmira svoju izabranicu, ukoliko želi da baš njegovi
geni budu preneseni na potomstvo. Kada se kockice poklope, kokoška će 21 dan
ležati na svojih 12 oplođenih jajeta.
Kokoški je potrebno 24h da formira i snese
jedno jaje. Međutim, veštačkom selekcijom i posebnom ishranom stvorene su vrste
koje mogu sneti čak 371 jaje za godinu dana. Ljudi su stalnim uzimanjem jaja
uspjeli da izbrišu nepovoljan period, pa kokoške koje se čuvaju zbog jaja nose
i leti i zimi.
Zanimljivo je da ptice imaju kloaku koja
ujedno predstavlja urinarnog, digestivnog i polnog sistema. Kokoške su veoma
pametne i emotivne životinje. Pre izleganja mame koke, preko ljuske
komuniciraju sa svojim pilićima. Kokoške mogu zapamtiti i prepoznati preko 100
lica, vide više boja od ljudi i sanjaju
u boji. Imaju čak 30 različitih načina oglašavanja koje koriste u komunikaciji.
Postaju sve popularniji kućni ljubimci a njihovi vlasnici tvrde da vode maženje
i odmaranje u krilu.(9 zanimljivih činjenica o kokama – Vege zajednica)
Nažalost, trenutno postoji vise od 5
hiljada hibridnih sorti na svetu i više od 25 biliona kokosaka u zatočeništvu.
Njihov broj prevazilazi ukupan broj svih divljih vrsta ptica.
Ideje za više biljnih obroka
Vege pica:
Sastojci za testo:
200 grama brašna Tip 500 (plus još jedna
kašika za oblikovanje)
35 ml ulja
6 grama suvog kvasca
4 grama soli
1 kašika origana
100 ml mlake vode
Zamesiti tesko uz so i origano. Ostaviti
testo da nadođe na toplom oko sat vremena. Zatim ga razvucite i filujte picu:
3 kašike paradajz pirea
4 veća šampinjona
120-150 grama Mama’s kačkavalja
50 grama Viofast Gouda kačkavalja
3 masline
1 kašika origana
3 ljutih papričica
3 čeri paradajza
Na picu možete dodati tikvice, Viofast fetu
(na kraju pečenja jer se topi jako brzo), papriku. Pecite na temperaturi od 220
stepeni, oko 25 minuta.-
https://www.instagram.com/p/Cb0UF-KOKcJ/
Tofu kajgana:
Sastojci:
200g tofu sira
1 kašičica ulja semenki grožđica
1 kašika tahinija
60ml sojinog mleka
1 kašika nutritivnog kvasca
Začini: ¼ kašičice kurkume, belog luka,
crnog luka, slatke paprika, himalajske ili crne soli i malo bibera
Način pripreme:
Napravite preliv tako što ćete pomešati začine, nutritivni kvasac, sojino mleko i tahini. Tofu sir osušite čistom krpom, izlomite rukama željene komadiće ili izgnječite viljuškom potpuno sitno i zagrejte na ulju 4-5 minuta uz konstantno mešanje. Kada tofu sir dobije zlatkastu boju, dodajte preliv, kuvajte još minut uz konstantno mešanje. Služite na hleb uz omiljeni namaz i povrće po izboru ili u tortilje. https://sitafit.com/najbolja-tofu-kajgana/
Smoothie muffin
2 zrele banane
5 suvih smokava ( bez sumpor dioksida)
2 kašike organskog rogača
1/2 čajne kašičice cejlon cimeta
5 punih supenih kašika pahuljica od celog
zrna prosa / ili heljde @slavujgrecka / može i brašno
pola šolje vode / može i biljno mleko
Sve dobro izblendati, zatim masi dodati
šaku višanja i po želji jednu veliku kašiku ječmenog slada (malteksa). Zatim
izliti u modle za mafine. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 C 25-35 min.
Ostaviti u ugašenoj zatvorenoj rerni dok se rerna ne ohladi.
https://www.instagram.com/p/CYB5tCWsb-z/
Profili vege kuvarica, influensera,
nutricionistkinja:
Sit a fit Veganluk
Veganizmija Noćni leptir
Vegezajednica Dr Jovana Masić
BeGe Vege Vege baza
Vege posno Vegantastična
Burbon i borovnice Zdravo ja
Plantbased dunja Fitness.bliznakinje
Onlyplants and danijela Veganjamcije
Izazova: Vegan izazov 22, Vegan izazov sa Danijelom.
Vege restorani, prodavnice brze hrane i
kafići:
Vege haus bg Vegeveganor
Veganesence Rekalibracija
Vege kiosk Zrno ra prva zdrava pekara
Veza
Autorke: Marija Popović, Jovana Jović
Izvori:
Tabele peruzete od:
1.https://ourworldindata.org/environmental-impacts-of-food
2. How the meet industry is haring wild
animals, Julie Cappiello
https://www.worldanimalprotection.us/blogs/how-meat-industry-harming-wild-animals
3.
https://www.worldwildlife.org/pages/why-wwf-cares-about-meat-poultry-dairy-and-seafood
By the numbers: GHG emissions by livestock
https://www.fao.org/news/story/en/item/197623/icode/
Kakoproizvođači mesa i mlečnihproizvoda
koče klimatsku akciju?
https://klima101.rs/mesna-industrija-mlecna-klimatske-promene/
Mesoilipovrće?
Otkrijtekakovašizborhraneutičenaklimu
https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-46569514
Methane emissions are driving climate
change. Here’s how to reduce them.
https://www.unep.org/news-and-stories/story/methane-emissions-are-driving-climate-change-heres-how-reduce-them
Klima 101
https://klima101.rs/uticaj-ishrana-meso-klimatske-promene/
Industrial Livestock Production: The Twin
Myths of Efficiency and Necessity P. J. Stevenson
https://www.ciwf.org.uk/media/7425974/industrial-livestock-production-the-twin-myths-of-efficiency-and-necessity.pdf
Meat and dairy
https://www.greenpeace.org.uk/challenges/meat-and-dairy/
Preteranapotrošnja mesa ugrožava planet
https://www.dw.com/sr/preterana-potro%C5%A1nja-mesa-ugro%C5%BEava-planetu/a-42125125
ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE U PREHRAMBENOJ
INDUSTRIJI SA POSEBNIM OSVRTOM NA ZAŠTITU VODA
https://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0352-3713/2016/0352-37131606032J.pdf
6 Grujić R., Odobašić A., Grujić, S.
(2012). Zagađenjakojanastaju u prehrambenoj industriji u: Radoslav Grujić i
MidhatJašić, (urednici), Održivetehnologije u prehrambenoj industriji – zbornik
radova, Sarajevo, TEMPUS, str. 97
https://vegezajednica.org/2020/06/23/zasto-vegani-ne-piju-mleko/
https://www.danas.rs/vesti/drustvo/al-dahra-vlasnik-pkb-stoka-na-farmama-nije-iscrpljena-uginuca-su-normalna-kao-i-u-svetu/
https://vegezajednica.org/2021/02/28/9-zanimljivih-cinjenica-o-kokama/